Kanzeon Bodhisattva
KANZEON ZEN CENTRUM DEN HAAG

Home

What Is Meditation?
(Original English version)

Aanbevolen literatuur

Literatuurlijst van Zen River, Uithuizen (Gr.)

Lees hier alles over initiaties en verlichting


Wat is meditatie?

Dennis Genpo Merzel, Roshi

In dit "niet twee" is niets afgescheiden,
niets buitengesloten.

...Dat is meditatie (zazen). Gewoonlijk werpen we allerlei scheidsmuren en barriŤres op, eenvoudig door een definitie van onszelf te geven. Zodra we iets definiŽren, leggen we het bepaalde normen op, vergelijken we het met andere dingen. We kunnen het dan bestuderen en begrijpen. Dan voelen we ons meer op ons gemak omdat we het kunnen bevatten. Maar uiteindelijk valt er niets te definiŽren, er is alleen het niet-zelf: onmetelijke ruimte.

Gewoonlijk beschrijven we onszelf op een manier die ons beperkt: ik ben een man of een vrouw; ik ben ongeschoold of hoog opgeleid; ik ben arrogant of bescheiden, briljant of dom, oud of jong, verblind of ontwaakt. Alleen maar begrippen! Waarom zijn we toch zo bang om alle definities, alle begrippen, alle ideeŽn overboord te gooien? Immers, wie of wat zouden we dan zijn? Hoe zouden we ons dan met anderen moeten verstaan? Hoe zouden we functioneren, als we niets zouden weten? Hoe kunnen we naar ons werk gaan als we niet weten wie we zijn?

Dit brengt ons terug op het vertrouwen. Als je werkelijk vertrouwen hebt, heb je zulke definities niet nodig en dan ben je niet beperkt. Dan ben je het grenzeloze, oneindige niets. Maar wie wil er nu niets zijn? Omdat we niet niets willen zijn, kunnen we niet alles omvatten. Dus nemen we er genoegen mee maar iets kleins te zijn, niet veel bijzonders. Ik zeg je: gooi het van je af! Dan kun je alles ontvangen, alles zijn. Als je je zelf echt ontdoet van het zelf, dan ben je de bergen, de rivieren, de aarde - alles. Je bent alle dingen.

Pas dan komt waarachtig mededogen in je op. Dan kun je een ander niet de rug toekeren, omdat die ander niet van jou is gescheiden. Dan is het moeilijk om hebzuchtig te zijn voor jezelf. Natuurlijk kun je dan nog steeds begerig zijn naar het geheel, naar de Dharma, naar de Waarheid, naar het ontwaken van anderen. Maezumi Roshi zei steeds: "Ik wil dat jullie echt hebzuchtig zijn; jullie zijn niet hebzuchtig genoeg!" en "Ik wil niet dat jullie geen verlangens meer hebben. Heb een vurig verlangen, een groots verlangen!" Wat zijn de Vier Beloften tenslotte? Niets anders dan een vurig verlangen: om alle levende wezens te bevrijden, om de Weg te voltooien!


Uit:

Dennis Genpo Merzel
The Eye Never Sleeps:
Striking to the Heart of Zen

Shambhala, 1991

Nederlandse vertaling:

Het oog slaapt nooit.
Naar de kern van zen

Ankh-Hermes, 1993

Andere boeken van Genpo Roshi zijn:

Beyond Sanity and Madness:
The Way of Zen Master Dogen

Tuttle, 1994

24/7 Dharma:
Impermanence, No-self, Nirvana
Tuttle, 2001

The Path of the Human Being:
Zen Teachings on the Bodhisattva Way
Boston & London: Shambhala, 2003

Daaruit: What is Zen Practice?

Big Mind, Big Heart.
Asoka, 2008


Lees ook Roshi's Swimming in de-nial.


Uchiyama Kasho Roshi: On Zazen.


Lees hier alles over initiaties.


naar boven

 

 

home | wat is zazen? | citaat van de week | vorige citaten | adressen en links | meer links